Skip to main content

Szikaszarvas Tartalomjegyzék Előfordulása Alfajai Megjelenése Életmódja Szaporodása Természetvédelmi helyzete Megjegyzések Jegyzetek Források További információk Navigációs menüellenőrizveCervus nipponA faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján1219-3178Mammal Species of the World. Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder (szerkesztők). 2005. Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3. kiadás)Hunting Sika in New ZealandSika Deer HuntingSika Deer in New Zealand and their distribution.Yang, C. et al. 2012: The complete mitochondrial genome of the Chinese Sika deer (Cervus nippon Temminck, 1838), and phylogenetic analysis among Cervidae, Moschidae and Bovidae. Journal of natural history, 46(27-28): 1747-1759. doi: 10.1080/00222933.2012.693959Cervus_nipponcervus-nippon20885328650CERVNI3052631493902440954422101019900918069641788142003719863dd1acd09-62d8-4f7c-8ce7-cfc5db608de2106042

CervusEmlősfajokJapán emlőseiKína emlőseiÉszak-Korea emlőseiDél-Korea emlőseiVietnám emlőseiTajvan emlőseiOroszország emlőseiVadászható fajok MagyarországonAusztria betelepített emlőseiNémetország betelepített emlőseiDánia betelepített emlőseiFranciaország betelepített emlőseiAz Egyesült Királyság betelepített emlőseiAz USA betelepített emlőseiLengyelország betelepített emlőseiMarokkó betelepített emlőseiAusztrália betelepített emlőseiÚj-Zéland betelepített emlőseiMadagaszkár emlősei


WikifajokWikimédia Commonsemlősökosztályánakpárosujjú patásokrendjébeszarvasfélékcsaládjábaszarvasformákalcsaládjábafajVietnámbanTajvanonKoreábanKínábanMandzsúriábanjapánEurópábaAusztriábaNémetországbaDániábaFranciaországbaEgyesült KirályságbaÍrországbaLengyelországbaMagyarországraMarokkóbaAusztráliábaÚj-ZélandraMadagaszkárraAmerikai Egyesült ÁllamokbaTexasMarylanderdők1893193719581930agancsagímszarvaséeurópai dámvadéSzovjetunióbatelettrópusokrólpettyes szarvaseurópai őzWürm-glaciálishibridfarokhosszakilogrammszőrzetnyáronerdőbenTélenágakhozagancsfehérfeketeborjátkutyákfűfélékleveleklágy szárú növényeknövényekévighónaposoktóberbennovemberbeTermészetvédelmi VilágszövetségMagyarországonNyíregyházi Állatparkban












Szikaszarvas




A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából








Ugrás a navigációhoz
Ugrás a kereséshez



Infobox info icon.svg
Szikaszarvas


Szikaszarvas bika egy németországi állatkertben
Szikaszarvas bika egy németországi állatkertben


Természetvédelmi státusz

Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg

Rendszertani besorolás








































Ország:

Állatok (Animalia)


Törzs:

Gerinchúrosok (Chordata)


Altörzs:

Gerincesek (Vertebrata)


Főosztály:

Négylábúak (Tetrapoda)


Osztály:

Emlősök (Mammalia)


Alosztály:

Elevenszülő emlősök (Theria)

Csoport:

Eutheria


Alosztályág:

Méhlepényesek (Placentalia)


Öregrend:

Laurasiatheria

Csoport:

Cetartiodactyla


Rend:

Párosujjú patások (Artiodactyla)


Alrend:

Kérődzők (Ruminantia)


Alrendág:

Pecora


Család:

Szarvasfélék (Cervidae)


Alcsalád:

Szarvasformák (Cervinae)


Nemzetség:

Cervini


Nem:

Cervus
Linnaeus, 1758

Alnem:

Sika


Faj:

C. nippon


Tudományos név

Cervus nippon
Temminck, 1838
Hivatkozások


Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Szikaszarvas témájú rendszertani információt.




Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Szikaszarvas témájú médiaállományokat és Szikaszarvas témájú kategóriát.






Tajvani szikaszarvas (Cervus nippon taiouanus) nősténye





Dybowszki szikaszarvasok (Cervus nippon hortulorum) csoportja téli bundájukban


A szikaszarvas (Cervus nippon) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a szarvasfélék (Cervidae) családjába és a szarvasformák (Cervinae) alcsaládjába tartozó faj.




Tartalomjegyzék





  • 1 Előfordulása


  • 2 Alfajai


  • 3 Megjelenése


  • 4 Életmódja


  • 5 Szaporodása


  • 6 Természetvédelmi helyzete


  • 7 Megjegyzések


  • 8 Jegyzetek


  • 9 Források


  • 10 További információk




Előfordulása


A szikaszarvas Vietnámban, Tajvanon, Koreában, Észak- és Délkelet-Kínában, Mandzsúriában és sok japán szigeten megtalálható. Japánban már századok óta szelídítik és tenyésztik ezt az állatot. A szikaszarvast betelepítették Európába, Ausztriába, Németországba, Dániába, Franciaországba, az Egyesült Királyságba, Írországba, Lengyelországba és kis számban Magyarországra is. Ezenkívül betelepítették Marokkóba Ausztráliába, Új-Zélandra, Madagaszkárra és az Amerikai Egyesült Államokba (ott főleg Texas és Maryland államokba) is. A legtöbb helyre eredetileg vadaskertekbe telepítették be, de az onnan kiszökő állatok vadon élő populációkat alakítottak ki. Az élőhellyel szemben eredeti igényei messzemenően megegyeznek az európai szarvasfajokéval: ritkás lomberdők, elegyes erdők, a középhegységek és a síkságok kiterjedt ligeterdei.


Dél-Vesztfáliában már 1893-ban betelepítették egy nagy, bekerített területre. 1937-ben az állomány körülbelül 3000 példányt számlált, és a háború okozta csökkenés után 1958-ra újra elérte ezt a szintet. 1930 óta már teljesen szabadon is élnek ott szikaszarvasok. A vadászok vélekedése erről a vadfajról meglehetősen ellentmondásos. Egyesek elutasítják, mert agancsa sokkal gyengébb, mint a gímszarvasé vagy az európai dámvadé, mások azért becsülik, mert kevés vadkárt okoz. A volt Szovjetunióba azért vitték be, hogy javítsák a vadhúsellátást, másrészt a Panten nevű drog miatt, amelyet a szikaszarvas barkás agancsából nyernek, és amely különösen Kínában nagyon keresett. Ma ezt főként az e célból berendezett farmokon termelik.


A szikaszarvas jól bírja a telet, ezért sokkal jobban alkalmazkodik az európai éghajlathoz, mint a hozzá alkatilag hasonló, de a trópusokról származó pettyes szarvas. A telepítések eredményessége legalább részben szintén annak köszönhető, hogy elviseli az itteni teleket. De talán a faj méretein is múlt, hogy könnyebben beilleszkedett a nagy testű gímszarvas és a nálánál kisebb európai őz közé. A Würm-glaciális előtti európai erdőkben valószínűleg éltek már egyszer szikaszarvasok, és feltehetőleg az erősebb gímszarvas szorította őket kelet felé.



Alfajai


A szikaszarvas számos állományában, főleg a kínai állományok körében nagymértékű genetikai szennyeződés lépett fel; vagyis a szikaszarvas különböző alfajainak önálló génállománya megromlott. A különböző szikaszarvas alfajok és az ázsiai vapitik, valamint a gímszarvasok hibrid állományokat hoztak létre. Mivel mindhárom szarvasfaj igen közeli rokona egymásnak, a hibrid példányok is ivarképesek; ez pedig a további génromláshoz vezet. Emiatt egyes rendszerezők a Dybowszki szikaszarvast (Cervus nippon hortulorum) nem tekintik önálló alfajnak, hanem egy efféle hibrid állománynak. Más alfajok helyzete is bizonytalanná vált.[1] Ugyanúgy a szikaszarvas is veszélyezteti a Brit-szigeteken élő gímszarvas alfajok tiszta, önálló génállományát.


Az alábbi 13 alfajt egyaránt elismeri a „Mammal Species of the World” és az enwiki is:



  • Cervus nippon aplodontus Heude, 1884 – Honsú szigetének északi részén fordul elő.


  • Shanxi szikaszarvas (Cervus nippon grassianus) Heude, 1884 - Sanhszi tartományban él, Kínában. Súlyosan veszélyeztetett alfaj, lehet, hogy mára ki is halt.


  • Kerama szikaszarvas vagy Rjúkjú-szigeteki szikaszarvas (Cervus nippon keramae) Kuroda, 1924 – Rjúkjú-szigetek, ez a legkisebb alfaj. Mára a szigetcsoport három apró lakatlan szigetén él csak. Kihalással fenyegetett alfaj.


  • Dél-kínai szikaszarvas (Cervus nippon kopschi) Swinhoe, 1873 – Közép-Kína keleti részén és Délkelet-Kínában élő, súlyosan veszélyeztetett alfaj.


  • Észak-kínai szikaszarvas (Cervus nippon mandarinus) Milne-Edwards, 1871 – Kína északkeleti részein él. Kihalással közvetlenül fenyegetett alfaj, lehet, hogy már ki is halt.


  • Mandzsúriai szikaszarvas (Cervus nippon mantchuricus) Swinhoe, 1864 – Mandzsúria, Koreai-félsziget


  • Japán szikaszarvas (Cervus nippon nippon) Temminck, 1838 - Japán szigetei közül Honsú déli részén, Kjúsú és Sikoku szigetén él.


  • Vietnámi szikaszarvas (Cervus nippon pseudaxis) Gervais, 1841 – Vietnám északi részén él. A Természetvédelmi Világszövetség szerint a kihalás szélén áll, vadon ma már csak a Cuc-Phuong Nemzeti Parkban él. Megítélése nem teljesen egységes, egyes szerzők szerint azonos a dél-kínai szikaszarvassal, mások szerint különálló alfaj.


  • Tsushima szikaszarvas (Cervus nippon pulchellus) Imaizumi, 1970 – Tsushima-sziget


  • Szecsuani szikaszarvas (Cervus nippon sichuanicus) Guo, Chen & Wang, 1978 – Kína déli részén, Szecsuan és Kanszu tartományokban élő, súlyosan veszélyeztetett alfaj.


  • Jolo-szigeteki szikaszarvas (Cervus nippon soloensis) Heude, 1888 - Jolo-szigetek, a Fülöp-szigetektől délre. Mivel nagyon nagy távolságra él a többi alfajtól és a közöttük levő szigeteken nincs nyoma, valószínűsíthető, hogy több száz éve betelepítették a szigetekre.[2]


  • Tajvani szikaszarvas (Cervus nippon taiouanus) Blyth, 1860 – Tajvan, kihalással közvetlenül fenyegetett alfaj.


  • Hokkaidói szikaszarvas (Cervus nippon yesoensis) Heude, 1884 – Hokkaidó szigete, Japán

Az alábbi alfajok, csak egyes forrásokban vannak meg; köztük a „Mammal Species of the World”-ban is:[* 1]



  • Cervus nippon centralis – Honsú szigetének középső részén fordul elő.


  • Dybowszki szikaszarvas (Cervus nippon hortulorum vagy Cervus nippon hortulanum) Swinhoe, 1864 – többek szerint nem alfaj, hanem hibrid állomány; Usszuri-föld és az Amur-vidék Kelet-Szibériában


  • Cervus nippon mageshimae Kuroda & Okada, 1950


  • Cervus nippon yakushimae Kuroda & Okada, 1950


Megjelenése




A súlyosan veszélyeztetett Vietnami szikaszarvas (Cervus nippon pseudaxis) nősténye, ez az alfaj mára egyetlen vietnami nemzeti parkban maradt csak fenn


Az állat hossza 105-150 centiméter, marmagassága 65-105 centiméter, farokhossza 12 centiméter és testtömege 25-110 kilogramm. Végleges testméretét 4 éves korára éri el. A szőrzet színe nyáron sárgásbarna, a test két oldalán sárgásfehér foltokkal; jó álcát biztosít az állatnak, amikor a ritkás erdőben legel. Télen, amikor ritkább a növényzet, a bunda színe szürkésbarnává válik, s a foltok színe is megfakul. A bőgési időszakban és télen a bikának rövid sörénye van. Az állat testének hátulsó része erőteljes, sokkal kevésbé kecses, mint a pettyes szarvasé. A bokamirigy, a bokaízület alatt található. A bokamirigy erős szagú váladékot termel; a szarvas e váladékot alacsony ágakhoz és bokrokhoz dörzsöli, így jelöli meg revírjét. Az agancs ledobása az évszakos rend szerint történik; a szarvas ledobja az agancsszárakat, és 125 napon belül új pár nő a helyükre. Agancsa valamivel könnyebb, mint a gímszarvasé vagy a dámszarvasé, nincs lapátja és gyengén ágazott. Jellegzetes agancsán többnyire csak 3, ritkán 4 ág van. A farok rövid és fehér, középen fekete csíkkal. Ha az állat veszélyt érez, felcsapja a farkát. A tehén kisebb a bikánál és nincs agancsa. Az év legnagyobb részében vemhes, vagy éppen borját gondozza.



Életmódja


A bikák egyedül vagy kis csapatokban, a tehenek kis családi kötelékekben élnek. Nappal és éjszaka egyaránt tevékeny. Szívesebben bujkál a sűrűben, mint hogy a nyílt területeken szaladjon, ha üldözik, gyorsan elfárad, ezért a kóbor kutyák súlyos veszélyt jelentenek számára. Tápláléka fűfélék, levelek és lágy szárú növények. Az állat nem bírja úgy a nyers rostokat, mint a gímszarvas, azért valamivel többet válogat a növények között. A szikaszarvas 15 évig él.



Szaporodása



Sikahjort.jpg


Az ivarérettséget 18-24 hónapos korban éri el. A párzási időszak októberben van, de átnyúlik novemberbe is. Ekkor a bikák elnyújtott, erősödő, majd gyengülő füttyöt hallatnak, amelyet csak hosszabb szünet után ismételnek meg. A vemhesség 7-8 hónapig tart, amelynek végén rendszerint egy borjú születik. A vemhesség 4-6 hónap után következik be, mivel a csíra télen pihen.



Természetvédelmi helyzete


Bár a fajt a Természetvédelmi Világszövetség összességében, mint "nem fenyegetett"-et tartja nyilván, ennek oka a nagyszámú betelepített populációk miatt van. Igazából csak a Japánban élő és az Ázsia északi részén élő alfajok vannak biztonságban. A Kínában, Vietnamban és a különböző szigeteken élő alfajok mindegyik veszélyeztetett valamilyen formában. Többet közülük súlyosan fenyeget a kihalás veszélye, sőt némelyikből az utóbbi években nem láttak egyetlen egyedet sem, így valószínűsíthető, hogy ki is haltak.


Magyarországon a Nyíregyházi Állatparkban láthatóak.



Megjegyzések





  1. Ez a 4 feltételezett alfaj nincs benne az enwikiben. A C. n. centralis-ról és a C. n. yakushimae-ról vannak képek a Commonsban; a C. n. mageshimae pedig, csak a „Mammal Species of the World”-ban szerepel.




Jegyzetek



  1. Harris, R.B. (2008). Cervus nippon. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 5 April 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.


  2. http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=898543




Források


  • A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. IUCN. (Hozzáférés: 2011. július 7.)


  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 

  • Josef Reichholf: Emlősök. Ford. Schmidt András. Budapest: Magyar Könyvklub. 1996. = Természetkalauz, ISBN 963 548 218 3 ISSN 1219-3178  

  • Kőhalmy Tamás: Vadászati enciklopédia


  • Mammal Species of the World. Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder (szerkesztők). 2005. Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3. kiadás) (angolul)

  • http://www.sostozoo.hu/hirek/veluk-mar-a-termeszetben-nem-talalkozhatsz


További információk


  • O'Brien, D.J., Rooney, S.M. and Hayden, T.J. 2009. A differential vulnerability to hunting between the sexes in Sika-type calves. I. Nat. J. 30: 7- 9.

  • Hunting Sika in New Zealand

  • Sika Deer Hunting

  • Sika Deer in New Zealand and their distribution.

  • Igota, H., Sakagura, M., Uno, H., Kaji, K., Maneko, M., Akamatsu, R., & Maekawa, (in press). Seasonal patterns of female sika deer in eastern Hokkaidō, Japan. Ecological Research, 19.

  • Yang, C. et al. 2012: The complete mitochondrial genome of the Chinese Sika deer (Cervus nippon Temminck, 1838), and phylogenetic analysis among Cervidae, Moschidae and Bovidae. Journal of natural history, 46(27-28): 1747-1759. doi: 10.1080/00222933.2012.693959


  • BiológiaBiológiaportál
    • összefoglaló, színes tartalomajánló lap








A lap eredeti címe: „https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Szikaszarvas&oldid=20606381”










Navigációs menü



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.456","walltime":"0.761","ppvisitednodes":"value":2582,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":30422,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":4405,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":9,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":17,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":1500,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":17,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 639.159 1 -total"," 46.61% 297.899 1 Sablon:Taxonbar"," 33.81% 216.077 1 Sablon:Taxobox"," 22.00% 140.598 10 Sablon:Wikidata-f"," 3.64% 23.296 1 Sablon:Portál"," 3.15% 20.114 6 Sablon:References"," 3.13% 20.020 1 Sablon:Emlősök"," 2.81% 17.972 1 Sablon:CitLib"," 2.75% 17.559 1 Sablon:Redlist"," 2.45% 15.661 1 Sablon:Megjegyzések"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.229","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":3210785,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1264","timestamp":"20190410093640","ttl":2592000,"transientcontent":false);mw.config.set("wgBackendResponseTime":153,"wgHostname":"mw1332"););

Popular posts from this blog

រឿង រ៉ូមេអូ និង ហ្ស៊ុយលីយេ សង្ខេបរឿង តួអង្គ បញ្ជីណែនាំ

QGIS export composer to PDF scale the map [closed] Planned maintenance scheduled April 23, 2019 at 23:30 UTC (7:30pm US/Eastern) Announcing the arrival of Valued Associate #679: Cesar Manara Unicorn Meta Zoo #1: Why another podcast?Print Composer QGIS 2.6, how to export image?QGIS 2.8.1 print composer won't export all OpenCycleMap base layer tilesSave Print/Map QGIS composer view as PNG/PDF using Python (without changing anything in visible layout)?Export QGIS Print Composer PDF with searchable text labelsQGIS Print Composer does not change from landscape to portrait orientation?How can I avoid map size and scale changes in print composer?Fuzzy PDF export in QGIS running on macSierra OSExport the legend into its 100% size using Print ComposerScale-dependent rendering in QGIS PDF output

PDF-ში გადმოწერა სანავიგაციო მენიუproject page